• Lorem ipsum

Maike's Bakery

2 Jun 2025
door Lotte

Dit is Maike van Maike’s Bakery

In Amersfoort runt Maike (20) haar eigen bedrijf: Maike’s Bakery. Wat begon als een liefdevolle traditie met haar moeder, groeide uit tot een bloeiende onderneming vol fondant, sprinkles en hartjes. “Elke taart die de deur uitgaat, voelt als een prestatie. Geen bestelling is hetzelfde,” vertelt ze enthousiast.


Hoe het allemaal begon

Al van jongs af aan stond Maike samen met haar moeder in de keuken om haar eigen verjaardagstaarten te maken. “Door haar is echt de liefde voor het bakken ontstaan,” zegt Maike. In mei 2024 zette ze de stap naar professionalisering en schreef zich in bij de Kamer van Koophandel. Daarvoor maakte ze al regelmatig taarten voor familie en vrienden.

Haar taarten vallen op door hun oog voor detail én liefde voor persoonlijke ontwerpen. Ze staat ook regelmatig op markten: “Die dagen zijn altijd een super leuke presentatie van mijn werk!”


Een kijkje achter de schermen

Een typische dag bij Maike’s Bakery begint in de ochtend met het bakken van taarten en cupcakes. Terwijl deze in de oven staan, werkt Maike alvast aan de decoraties van fondant – vaak in de vorm van tekstjes of figuurtjes. Na de lunch worden de taarten zorgvuldig afgewerkt en staan ze meestal na 16.00 uur klaar om opgehaald te worden.

“Het duurde even voordat ik een fijne planning voor mezelf had,” vertelt ze. “Maar nu ik die heb, weet ik precies wat ik moet doen. Een goede planning is echt het halve werk.”

Wat onmisbaar is in haar keuken? “Mijn twee beauty’s van KitchenAid en... een vaatwasser!”


Hartjes, vintage & gender reveals

Maike's signatuur? Hartjes taarten! Daar wordt ze het meest blij van. Gender reveal taarten hebben ook een speciaal plekje: “Omdat ik dan vaak als enige weet welk geslacht het wordt – dat blijft bijzonder.”

Kinderthema’s laat ze liever aan anderen over. “Heel eerlijk? Die sla ik liever over.” Trends die haar juist aanspreken? “Vintage cakes! Die mogen van mij voor altijd blijven.”

Haar inspiratie haalt ze vooral van Pinterest en van buitenlandse bakkers als Bakesbyher, Amysbakehouse en Brookibakehouse. “Ik kijk juist buiten Nederland, zodat ik collega’s hier niet per ongeluk na-aap.”


Tips van Maike + dromen voor de toekomst

Top 3 tips voor beginnende bakkers:

1) Zorg voor een duidelijke prijslijst – zo voorkom je onderhandelingen.
2) Maak en deel foto’s van alles wat je maakt – je portfolio is je visitekaartje.
3) Investeer in promotie – denk aan visitekaartjes en stickers!

Favoriete trick:
“Voor elke nieuwe bakweek maak ik een weekplanning met taken per dag. Echt ideaal – zo vergeet ik niks.”

Fouten in het begin?
“Oh zoveel… vergeten iets te bestellen, laat op de avond nog met klanten overleggen, sprinkles vergeten terwijl die juist waren aangevraagd. Kleine dingen, maar ik heb er veel van geleerd.”

Grootste uitdagingen:
De balans tussen werk en privé. “Ik reageer soms nog 'even snel' op een klant terwijl ik op een terras zit.”

Belang van social media:
“Social media is echt alles voor Maike’s Bakery. Vrijwel alle bestellingen komen via Instagram of Facebook. E-mail ook, maar minder. Mijn hele portfolio staat online – zonder dat zou ik veel minder klanten hebben.”

Nieuwe vaardigheden:
“Meer met fondant kunnen lijkt me super leuk! Daar kun je zó veel mee.”

Droom voor de toekomst:
“Een eigen bakkerij openen in Utrecht, met een ruimte om bestellingen te maken én een koffietentje erbij – dat lijkt me geweldig!”

Mooiste compliment ooit:
“De dagelijkse lieve berichtjes van klanten over hoe lekker de taart was, of hoe persoonlijk de service voelt – dat betekent echt alles voor mij. Dat is dé reden waarom ik dit doe.”

Over verpakkingen:
“Super belangrijk! De dozen met mini cupcakes zijn mijn favoriet – stevig en ze zien er zó goed uit. En ik gebruik bij elke taart een cakeboard.”