• Lorem ipsum

Toko Lo

17 Jun 2024
door Lotte

Deze keer richten we onze spotlight op Lola van Ruler, de enthousiaste eigenaresse van de Indische bakery: TOKO LO. Lola is een gedreven bakker met een enorme liefde voor de Indische keuken. In dit interview vertelt ze ons over haar passie voor bakken, haar Indische roots en haar droom om een eigen TOKO LO winkel te openen.

Van jongs af aan gefascineerd door bakken

"Zolang ik me kan herinneren ben ik al gefascineerd door bakken," vertelt Lola. "Ik heb mezelf de keuken in gewurmd die mijn moeder liever niet wilde delen haha. En heb alles geabsorbeerd aan informatie die er maar los te peuteren was via oma's en tantes."

Direct na de middelbare school begon Lola's bakcarrière echt met de bakkersopleiding, werken in banketbakkerij, en in de patisserie. "Het is mijn passie, mijn uitlaatklep en mijn ultieme vorm van zorgen voor. Actie is mijn love language." Lola is inmiddels een gediplomeerd allround banketbakker met meer dan 15 jaar ervaring. "Je start automatisch onderaan de ladder. Met assistent bakker. Daarna door met de opleiding banketbakker. Opgevolgd door de opleiding allround banketbakker."

Lola's passie voor bakken werd nog groter toen ze haar oma verloor. "Er was gewoon een enorm gemis na het wegvallen van oma, en oudere tantes die op hoge leeftijd niet veel meer bakken. Ik denk dat ik op dat moment precies ben in gesprongen op het gat tussen nostalgie en verlangen. Daarmee probeer ik mijn steentje bij te dragen om, al is het maar binnen onze familie, de Indische keuken te behouden. Te bewaken en te koesteren."

Door haar gedrevenheid en passie voor bakken is Lola's bedrijf snel gegroeid. "Het bakken vanuit huis is, naast werken in de bakkerij, uiteindelijk zo uit de hand is gelopen dat er een geheel bedrijf is ontstaan. Ook heeft het de familie nader tot elkaar gebracht."

De rol van familie

Familie speelt een grote rol in Lola's leven en werk. "Op iedere verjaardag of familiefeestje is het ook hot topic en deelt een ieder zijn of haar ideetjes voor de toko. Ook komen er volop verzoekjes binnen. Safe to say dat met de toko een hoop gezelligheid is vrijgekomen."

Groot voorbeeld voor Lola zijn dan ook haar oma's. "Mijn oma's zijn enorme go getters, iconen. Die nooit bij de pakken hebben neergezeten, zich niet uit het veld lieten slaan door negativiteit, budget, oorlogen. Zij inspireren mij iedere dag om het meeste te halen uit mijn dromen."

Lola betrekt haar gezin graag bij haar werk. "Waar de toko voordat het werk was ook mijn afleiding was voor allerlei momenten in het leven... mag ik nu ervaren hoe fijn het is om mijn mini gezinnetje hierbij te betrekken. Van het spelen van proefkonijn, delivery guys tot meehelpen bij verkopen op events. Ik ben enorm dankbaar voor hun steun en geniet zo van het plezier wat zij hieraan beleven."

Creativiteit en ontspanning

Lola vindt het leukste aan bakken de creativiteit. "Je kunt zo oneindig veel. Maar je kunt je ook lekker vast houden aan de kaders van een recept wanneer je een wat minder energieke dag hebt."

Bakken is voor Lola ook een vorm van ontspanning. "Het moment om mij te focussen waardoor alle ruis om mij heen uit de kamer verdwijnt. Het wordt stil in mijn hoofd. Bij onrust, verdriet of een overweldigend gevoel, is bakken het enige wat mij kan kalmeren."

"Toen dit mijn day tot day job werd, waar ik de gehele dag Nederlandse en Franse recepturen maakte, werd dit even tricky. Het voelde niet geheel meer als ontspanning. Toen heb ik alle recepten van oma erbij gepakt, de Indische recepten. Op mijn vrije dagen ging ik hieruit lekker bakken en al snel toverde ik ook hele rijsttafels op tafel. Dat dit vanwege enorm enthousiasme in mijn omgeving ook snel uit de hand liep.... tja dat had ik niet echt voorzien haha."

De kracht van Instagram

Instagram is een belangrijk marketingkanaal voor TOKO LO. "Ik deelde mijn hele hebben en houden, lief en leed, dag in dag uit. Met korte stories en lekker veel posts in het midden van het moment waarop ik het ervaarde. Dat heeft een enorm trouwe klantenkring opgeleverd. Die mij hebben leren kennen, volgen en zien opgroeien."

Een droom voor de toekomst

Lola's droom is om een eigen TOKO LO bakery te openen. "De eerste Indische bakery danwel traiteurzaak te openen waar ik voldoende werkruimte heb om de productie op te schalen waardoor ik geen 'nee' meer hoef te zeggen vanwege een te volle agenda. En waar mijn klanten me kunnen opzoeken buiten de events om."

Uitdagingen van het ondernemerschap

Ondanks haar succes kent het ondernemerschap voor Lola ook nadelen. "De mindere kant vind ik toch soms wel het arbeidsintensieve. Het heeft een behoorlijke aanslag op the body. Dat wordt nog wel eens onderschat door iemand die voor de liefhebberij een keertje wat bakt in het weekend. Het is keihard werken."

Verder is de zakelijke kant van het ondernemen niet haar sterkste kant. "Ik ben een enorm enthousiast persoon maar eigenlijk echt introvert. Waardoor de zakelijke kant soms zo kil voelt. Laat mij maar lekker de hele dag bakken denk ik dan."

Lola heeft geleerd om deze uitdagingen te overwinnen en haar bedrijf te laten groeien. "Inmiddels draai ik al 9 jaar een echt bedrijf en ben ik zo enorm gegroeid. Als persoon en ook zeker als ondernemer."

Tips voor beginnende bakkers

Lola heeft een paar tips voor beginnende bakkers die hun eigen bedrijf willen starten:

  1. Doe het stap voor stap. Begin klein en bouw je bedrijf langzaam maar zeker op.
  2. Wees geduldig. Het kost tijd en moeite om een succesvol bedrijf op te bouwen.
  3. Geloof in jezelf. En laat je niet ontmoedigen door tegenslag.

Trends in de bakkerijwereld

Lola is niet altijd fan van de nieuwste baktrends. "Van trends word ik iebelig. Ik kan nogal een purist zijn. Fusion is dan ook niet mijn bestie. Bakken is een wetenschap. Achter iedere receptuur zit een verhaal, een wetenschap, een ervaring."

De rol van verpakkingen

Voor Lola is de verpakking van haar producten erg belangrijk. "Het springt in het oog en verkoopt daarmee grotendeels het product. De smaak kan nog zo lekker zijn maar als je het in een suf plasticje propt wil niemand dit."

Ze let op verschillende criteria bij het kiezen van verpakkingen: "Kleur, formaat en stevigheid zijn belangrijk. Luchtdicht verpakken om uitdroging te voorkomen is key! Ik loop alle naadjes langs met doorzichtig plakband of pak het extra in folie in binnen de gebaksdoos."

"Door de doosjes te voorzien van mijn eigen stickers met mijn bedrijfslogo, een kleurrijk lintje en mijn persoonlijke kaartjes passen ze helemaal bij TOKO LO."

En haar lievelingsverpakking? "Ohhhh ik smelt toch echt van roze doosjes. Daarin ziet alles er toch leuker uit?!"

Weetjes over Lola!

  • Enthousiasteling pur sang! Gedreven, zorgzaam en een enorme voor liefde voor alles rondom bakken.
  • Ze vindt het superleuk om haar gezinnetje mee te nemen naar alle bijzondere plekken waar de toko haar brengt, maar vindt het net fijn thuis samen met hondje Panter
  • Doordat vrienden en familie van Lola weten van haar liefde voor bakken, bezit ze inmiddels een indrukwekkende hoeveelheid bakboeken waar ze alleen nog even de ruimte voor moet vinden :)
  • Het lievelingsgebak van Lola is.... "Appeltaart!!!"

Meer informatie over Lola en TOKO LO: