• Lorem ipsum

Zoete Kruimels

8 Jul 2024
door Lotte
 

Maak kennis met Vera Engelbertink (34), de drijvende kracht achter Zoete Kruimels, Bakery & Cake Studio in het mooie Oldenzaal, Twente. Vera woont samen met haar vriend en twee katten en in haar schaarse vrije tijd leest ze graag boeken, vaak met een van de katten op schoot. Sporten is een passie die ze twee jaar geleden ontdekte. Het bakkerijwerk bracht haar ertoe goed voor haar lichaam te zorgen, omdat het je grootste asset is. Vera houdt ook van reizen en nieuwe plekjes ontdekken, en waar ze ook gaat, zoekt ze altijd naar de mooiste bakkerijen, patisserieën en koffiezaakjes.

"Het is heerlijk om nieuwe plekjes te ontdekken en de beste bakkerijen te bezoeken," vertelt Vera. "Dat inspireert me enorm."

Het begin van een bakkerij

In 2019 besloot Vera haar droom waar te maken en een eigen zaak te openen na een periode van taarten maken op bestelling vanuit huis. Hoewel ze geen patisserieopleiding heeft gevolgd, trok de horeca haar altijd aan. Toen het pand waar ze nu zit op haar pad kwam, was dat het teken om ervoor te gaan.

"Het was een sprong in het diepe," zegt Vera. "Maar ik had het gevoel dat dit de juiste stap was."

De kunst van het bakken

Vera haalt veel voldoening uit het creëren van geluksmomentjes voor anderen met haar baksels. Of het nu een kind is dat zijn of haar unicorntaart komt ophalen of een bruidspaar waarvoor ze een speciale taart maakt, het is allemaal de moeite waard. Echter, het hebben van een eigen zaak is hard werken, met lange dagen en uitdagingen zoals stijgende grondstof- en personeelskosten, zeker toen ze tijdens de coronapandemie startte.

"Het geeft me zoveel voldoening om mensen blij te maken met mijn creaties," vertelt Vera enthousiast. "Maar het is ook zwaar werk en constant aanpassen aan nieuwe omstandigheden."

Leren en groeien

Hoewel Vera geen formele opleiding in patisserie heeft, heeft ze veel online cursussen gevolgd, zoals die van Don't Tell Charles en The Bakery Institute in Zaandam. Zoete Kruimels is ook een leerbedrijf en heeft regelmatig stagiaires van de bakkersopleiding van het ROC van Twente.

"Ik leer veel van de stagiaires en zij leren van mij," zegt Vera. "Het is een wisselwerking die het werk nog leuker maakt."

De mooiste kant van ondernemerschap

Voor Vera is de vrijheid om haar eigen bedrijf vorm te geven een van de leukste aspecten van het ondernemerschap. Ze geniet van het creatieve proces, maar realiseert zich ook dat het runnen van een bakkerij veel meer omvat dan alleen taarten decoreren.

"Het is geweldig om je visie tot leven te brengen en een team op te bouwen dat dezelfde passie deelt," legt Vera uit. "Maar je moet ook klaar zijn om de handen uit de mouwen te steken voor al het andere werk dat erbij komt kijken."

Uitdagingen in het bakkersvak

Een van de grootste uitdagingen voor Vera is de stijgende kosten van grondstoffen en personeel. Ook het uit handen geven van werk is een leerproces. Vera benadrukt het belang van vertrouwen in je collega's en hen de vrijheid geven om te leren en te groeien.

"Wij bakkers zijn vaak perfectionistisch," lacht Vera. "Maar het is essentieel om werk te delegeren om je bedrijf te laten groeien."

Tips voor startende bakkers

Voor bakkers die overwegen hun eigen bedrijf te starten, adviseert Vera om eerst ervaring op te doen door mee te lopen in een bakkerij. Ze benadrukt dat het belangrijk is om een realistisch beeld te hebben van de lange dagen en harde werk die het vak met zich meebrengt.

"Bereid je voor op lange uren en een hoop investeringen," waarschuwt Vera. "Maar blijf vasthouden aan je visie, dan komt het goed."

Trends in de bakwereld

Vera is enthousiast over de huidige trends in viennoiserie en de vintage 'lambeth' stijl. Ze houdt ervan om met paletmessen abstracte en romantische taarten te maken met botercrème bloemen en texturen. Ook werken met verse bloemen vindt ze fantastisch, omdat het een taart direct afmaakt.

"Ik hou van de creativiteit en het ambacht in deze stijlen," zegt Vera. "Het maakt elke taart uniek."

De rol van Instagram

Instagram is een belangrijk platform voor Vera sinds de start van Zoete Kruimels. Het biedt een podium om haar werk te laten zien en te verbinden met haar community. Daarnaast maakt ze via Instagram connecties met andere bakkers wereldwijd, wat waardevolle ervaringen en kennisuitwisseling oplevert.

"Instagram is niet alleen een etalage, maar ook een plek voor waardevolle connecties," vertelt Vera.

Inspiratie en voorbeelden

Vera heeft veel bewondering voor bakkers zoals:

Deze getalenteerde mensen inspireren haar met hun creativiteit en vakmanschap.

"Er zijn zoveel getalenteerde bakkers wereldwijd," zegt Vera. "Ze blijven me inspireren."

Belang van verpakkingen

Verpakkingen zijn cruciaal voor Vera's bakkerij. Ze zorgen niet alleen voor een professionele uitstraling, maar maken het werk ook gemakkelijker. Praktische en stevige verpakkingen zijn essentieel, vooral voor hoge taarten en delicate decoraties. De herkenbare stijl en logo-stickers van Zoete Kruimels zorgen voor een uniforme uitstraling.

"Een goede verpakking kan het leven zoveel makkelijker maken," benadrukt Vera. "Het zorgt voor efficiëntie en professionaliteit."

Tips voor verpakkingen

Vera raadt aan om taartverhogers te gebruiken als een taartdoos net niet hoog genoeg is. Haar favoriete verpakking is de ronde mini sweet box, die perfect is voor cadeautjes tijdens de feestdagen. Zoete Kruimels zorgt ervoor dat alle verpakkingen in dezelfde kleur zijn en afgemaakt worden met herkenbare stickers.

"De ronde mini sweet box is altijd een hit," vertelt Vera. "Het maakt het gebak echt een cadeautje."

Dromen voor de toekomst

Vera heeft grote plannen voor de toekomst van Zoete Kruimels. Ze heeft recentelijk een deel van de zaak als werkruimte bij de keuken getrokken en is enthousiast om deze optimaal in te richten. Daarnaast werkt ze aan de uitbreiding van de Kruimels Collectie taarten en de lancering van een nieuwe menukaart in de bakery.

"Er zijn zoveel dingen waar ik naar uitkijk," zegt Vera enthousiast. "Ik kan niet wachten om te zien hoe we verder kunnen groeien en ontwikkelen."

Conclusie

Vera Engelbertink van Zoete Kruimels is een inspiratie voor bakkers en ondernemers. Haar passie voor bakken, creativiteit en doorzettingsvermogen maken haar een voorbeeld voor velen. Of je nu een startende bakker bent of al jaren in het vak zit, Vera's verhaal biedt waardevolle inzichten en inspiratie.

"Blijf vasthouden aan je visie en blijf in beweging," adviseert Vera. "Dan gaat het lukken."

Voor meer informatie over Vera en haar heerlijke creaties, bezoek de website van Zoete Kruimels: www.zoete-kruimels.nl. Volg haar ook op Instagram en Facebook voor de laatste updates en prachtige bakcreaties: Instagram en Facebook.