• Lorem ipsum

Gebakkerij

17 Apr 2024
door Lotte

Van Poolse dorpen tot Amersfoortse oven

Ontdek het boeiende verhaal van Anna Windorpska, de drijvende kracht achter Gebakkerij. Oorspronkelijk uit Polen, heeft Anna haar passie voor bakken meegenomen naar Nederland, waar ze nu in Amersfoort woont met haar gezin. Voor Anna is bakken niet zomaar een activiteit; het is een erfgoed, doorgegeven van generatie op generatie. "In Polen is bakken ook iets wat iedereen doet. Zondag zonder taart? Onmogelijk! Onverwachte gasten? Ze verwachten nog steeds dat je "iets lekkers" en zelfgemaakt in de kast hebt."

Een ommezwaai met lef 

Het verhaal van Anna's carrièreswitch is fascinerend. Van een snelle wereld in strategisch consulting met winstmaximalisatie voor anonieme aandeelhouders, naar het taarten bakken waarbij juist persoonlijk contact zo belangrijk is. Anna's reis is het toonbeeld van het volgen van je hart. Haar besluit om bij McKinsey te vertrekken en zich volledig op het bakken te storten, was een gedurfde stap die bewondering wekt bij haar voormalige collega's en een inspiratiebron is voor velen.

 

Gebakkerij: Een droom wordt werkelijkheid

In 2011 werd Gebakkerij een realiteit toen Anna haar bedrijf inschreef bij de KvK. Wat begon met een paar taarten per maand, groeide snel uit tot een volwaardige bakkerij. Anna's keuze om zich te specialiseren in bruidstaarten in 2014 was een keerpunt, waardoor ze dieper kon ingaan op de wensen van haar klanten en unieke, persoonlijke creaties kon leveren. "Verjaardagstaarten en bruidstaarten combineren, in mijn eentje, dat was niet te doen. Beste beslissing ooit! Daardoor had ik met elke klant echt een persoonlijke gesprek, een klik. Het voelde alsof ik een taart voor vrienden aan het maken was. Dat gaf me echt een enorme voldoening, nog steeds vind ik dit het mooiste onderdeel van mijn werk."

Vanaf 2018 heeft Anna een team om zicht heen en maken ze naast bruidstaarten ook sweet tables en taarten voor andere gelegenheden, zoals een verjaardag, een babyshower of een zakelijk event. "Ook deze maken we met veel passie en aandacht, want elk feestje verdient onze liefde, of het klein of groot is."

De filosofie van Gebakkerij

Bij Anna staat de connectie met de natuur centraal. "De basis daarvoor is zeker in de bossen en weilanden geboren, waar ik als kind de hele dag rond liep." Zeker zo belangrijk is haar liefde voor pure ingrediënten, en een ongeëvenaard perfectionisme. Welke een nuttig overblijfsel is van haar verleden bij McKinsey.

De bereidheid om hard te werken en nooit op te geven heeft Anna door de moeilijkste periodes geholpen. "Want reken maar dat die periodes er ook zijn geweest. Dat doorzettingsvermogen zit niet alleen in mijn aard, ik heb ook prachtige voorbeelden gehad van mijn ouders en de cultuur binnen McKinsey. En ook in de “makkelijke” periodes helpt het enorm om nog “even vol te houden” en een paar uurtjes extra door te werken."

De rol van verpakking: Een verlengstuk van kwaliteit

Anna benadrukt het belang van verpakking als een essentieel onderdeel van de Gebakkerij-ervaring. "Ik vind dit heel belangrijk! We maken exclusieve gebakjes, en dat moet dan ook ingepakt worden in luxe verpakking. Vaak zijn onze gebakjes als cadeau gegeven, dan is de verpakking bijna belangrijker dan het gebakjes zelf, hahaha! Het moet vooral van zichtbaar goede kwaliteit zijn. Dik karton, mooie kleur (zelf ben ik vooral fan van wit, of pastelkleurtjes in de verpakking). Bij zoete cadeautjes vind ik het ook prettig om met vensters te werken, of met transparante deksels."

De sweetboxen, met name die van 20x25 cm, zijn Anna's favoriet. Ze prijst hun kwaliteit en de manier waarop ze haar gebakjes presenteren. Voor een proeverij tipt ze de koekjesdozen met transparant deksel. "Perfect! Ook om per post te sturen, als brievenbus. Soms gebruik ik ook cupcakedozen met de inlegger op de bodem (om de bodem te verstevigen/plat maken) als sweet box)."

Een toekomst vol inspiratie

Terwijl Anna en haar team bij Gebakkerij blijven bakken, decoreren en innoveren, koestert Anna een persoonlijke droom: het schrijven van een bakboek. Deze droom is een reflectie van haar wens om de vreugde en de kunst van het bakken te delen met een breder publiek. Met haar doorzettingsvermogen is er eigenlijk geen twijfel over dat ook dit haar zeker gaat lukken! 

Wil je Gebakkerij ook volgen?

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter