• Lorem ipsum

Miss Baksel

8 Apr 2024
door Lotte

Ontmoet Marjolein: Een passievolle bakker met een hart voor onderwijs

 

Een creatieve duizendpoot

Marjolein van Bussel, de drijvende kracht achter Miss Baksel Maastricht, is niet alleen een getalenteerde bakker maar ook een toegewijde juf. Haar leven is een drukke mix van onderwijs en bakken, waarbij ze het rustige Berg en Terblijt haar thuis noemt. "Naast mijn werk ben ik actief als lid en bestuurslid in een harmonie (met mijn klarinet en drums), speel ik volleybal en doe ik judo. Het dorpje ligt precies tussen Maastricht en Valkenburg in. De drukte kunnen mijn vriend en ik opzoeken als we 1 van de 2 bergen naar beneden rollen!"

Hoog tijd om deze vrolijke en drukbezette dame in de spotlight te zetten! 

Van noodzaak tot passie

Marjolein's reis in de bakwereld begon uit noodzaak toen er weinig banen waren in het onderwijs. Na haar afstuderen waren er alleen vacatures voor tijdelijk werk als leerkracht. "Ik baalde ervan dat ik niet de ruimte kreeg om een band op de bouwen met de kids in de klassen waar ik als vervangjuf kwam te staan, want voordat die band er was, moest ik alweer weg!"

Bakken was al van kinds af aan een hobby van Marjolein, dus toen ze een vacature zag bij een taartenwinkel voor onbepaalde tijd dacht ze: "Ik waag die sprong!" Wat startte als een tussenoplossing, groeide uit tot een bloeiende passie. Ze leerde in de praktijk alle kneepjes van het vak en kwam er daar ook achter dat de creativiteit van maatwerk en trouwgebak haar het meeste plezier opleverde. 

Uiteindelijk trok de vraag vanuit het onderwijs weer aan en nam Marjolein, na enig twijfelen, toch een baan aan als leerkracht. Maar het bakken bleef trekken.... En zo is zes jaar geleden Miss Baksel ontstaan! 

Ze heeft dit dus altijd naast haar baan gedaan, met een eigen winkel die open gaat bij feestdagen en met maatwerk voor bruiloften. Dit begon heel bescheiden met een mixer van haar ouders. De fooi die ze had bewaard van haar tijd in de taartenwinkel werd gebruikt voor de aanschaf van pannenlikkers, spuitmondjes en paletmessen. Ze investeerde 50 euro in de inkopen van de grondstoffen. Dat was ook de laatste keer dat ze haar eigen geld in Miss Baksel moest stoppen. "Het is vanzelf stukje bij beetje gegroeid! Dat vind ik echt mega speciaal."

De kunst van het bakken

Lievelingstaak Voor Marjolein is het afsmeren van een taart na de crumb coat. "Ik kan zo genieten van het satisfying effect, echt een meditatief taakje! Daarnaast maak je me het meest gelukkig als ik op basis van een bestelling en een kleurenpalet zelf iets mag creëren." Voor een taart met geldrollen hoef je haar niet wakker te maken, maar ze is groot fan van retro taarten en hoopt dat de dripcakes altijd in zullen blijven! 

Nadelen van het bakker zijn

De creatieve vrijheid in haar werk maakt haar het meest gelukkig, hoewel ze toegeeft dat de administratieve kant en de financiële uitdagingen van het ondernemerschap minder aantrekkelijk zijn. "Altijd de marges in de gaten houden, inflatie, suikertax, hoeveel kun je vragen per persoon voor een stukje taart...?! Dat kan me soms echt tegenstaan. Ik kan soms wel eens denken: hoe was het geweest als ik een bedrijf was gestart dat diensten verleent?"

 

Creatieve uitdagingen

Ook zijn er natuurlijk creatieve uitdagingen. Haar ervaring met het vegan maken van klassieke gebakjes weerspiegelt haar innovatieve aanpak in de bakkerij. "Wat veel mensen niet weten, is dat ik thuis zelf grotendeels plantaardig eet. Ik vind het erg leuk om gangbare gebakjes te veganizen, maar dat kan wel eens moeilijk zijn, vanwege de werking van bijvoorbeeld ei, of de typische smaak van roomboter! Dat vind ik een grote uitdaging, maar wel een hele leuke! Verder denk ik dat de verplichtingen die gesteld worden, bijvoorbeeld rondom duurzaamheid een uitdaging kunnen worden, om die investeringen allemaal rond te krijgen. Daarnaast blijft rond rijden met een trouwtaart in de auto misschien toch wel het meest spannende van alles ;)! CAKE ON BOARD!"

Community en ondernemerschap

De bakkerscommunity op sociale media speelt een cruciale rol in Marjolein's leven als bakker. Ze benadrukt de steun en het gevoel van gemeenschap dat ze vindt bij collega-bakkers, wat de concurrentie overstijgt en een bron van inspiratie en motivatie vormt. "Ik geloof ook niet in concurrentie. Iedereen heeft zijn stijl, zijn eigen klanten, stuurt mensen door en gunt elkaar veel. Dat voelt als een community wanneer je het nodig hebt!"

Advies voor aspirant-bakkers

Marjolein deelt graag haar inzichten met aanstaande bakkers. Ze benadrukt het belang van een duidelijke specialisatie, het creëren van een geschikte werkruimte, en het volgen van zowel het hart als het hoofd in het ondernemerschap.

 

De rol van Instagram en inspiratiebronnen

Instagram is een onmisbaar platform voor Marjolein, waar ze niet alleen een breed publiek bereikt, maar ook een sterke band opbouwt met haar volgers. Ze vindt inspiratie in diverse velden, van bakken tot muziek, wat haar veelzijdigheid als ondernemer benadrukt.

  • Bakken en ondernemerschap: My baking sister Laurie, van Lauries Bakery (zie ook deze Bakker in de spotlight)
  • Mindset: De allerliefste Made by Mom
  • Instagram: Miss Poppy Tattoo, zij is een inspiratiebron omdat ze ontzettend goed bij haar eigen stijl blijft en zo de klanten aantrekt die zij graag wil tatoeëren. Zo maak je je werk nog leuker!
  • Fotografie: Als er een iemand is die haar "product / dienst" perfect op de markt zet, is het Bememiek, mijn kapster. Zij stopt ontzettend veel moeite in haar fotografie en dat is ook terug te zien op haar pagina! Sommigen hebben wellicht niks met bakken te maken, maar ondernemerschap in "custom werk" gaat veel verder dan dat!
  • Leven: Maar in het leven denk ik, dat naast natuurlijk mijn liefste Mama, een grote inspiratiebron is: P!nk. De manier waarop zij door het leven gaat als wereldster, hoe ze zo inspirerend voor haar dochter en zoon is en toch zo zichzelf blijft, ondanks wat de mensen om haar heen doen en vinden, vind ik ontzettend knap! Naast dat ze natuurlijk mega goed kan zingen terwijl ze op de kop hangend over het publiek heen suist!

 

Verpakking: Het visitekaartje

Marjolein hecht grote waarde aan de verpakking van haar producten, die niet alleen functioneel maar ook esthetisch moet zijn. "De verpakking maakt het product af! Het sluit aan bij je concept. Het is een veilige manier om je gebak van A naar B vervoerd te krijgen."

Belangrijk bij haar keuze van gebak vindt Marjolein prijs en duurzaamheid. "En ik vind het belangrijk dat je het gebak wel nog kan zien."

Haar verpakkingstips zijn:

  • Zoek altijd een verpakking uit waarbij je niet uren aan het vouwen bent ;)!
  • De ronde transparante Mini Sweetsbox maakt alles cute!
  • Voor papieren zakken heb ik een mega stempel, voor doosjes heb ik een sticker!

 

Dromen en toekomstvisie

De toekomst ziet er rooskleurig uit voor Marjolein. Haar droom is om haar bakkerij en onderwijsbaan te blijven combineren op een manier die haar voldoening en balans biedt, met een focus op seizoensgebonden feesten en de meest fantastische bruiloften.

Marjolein van Bussel belichaamt de geest van een moderne bakker die traditie en innovatie verenigt, met een diepe passie voor haar vak en een toewijding aan de gemeenschap die haar omringt.

 

Volg Miss Baksel

Ben je benieuwd naar de heerlijke creaties van Marjolein? Volg Miss Baksel op Instagram en Facebook:

Reacties
Yvonne van marcke
9 Apr 2024
Heel leuk artikel. Ben supertrots op mijn nichtje met wat ze allemaal bereikt heeft. Een creatieve duizendpoot waar ik bewondering voor heb.
Laat een reactie achter